Vruchtbare dagen

Meest vruchtbare dagen

Wat zijn nu de meest vruchtbare dagen binnen uw menstruatiecyclus? Dat is een goede vraag, aangezien hier flink wat verwarring over is. Veel vrouwen denken namelijk dat er niet echt sprake is van meerdere vruchtbare dagen, maar van één vruchtbare dag, namelijk de dag waarop de eisprong plaatsvindt.

Hoewel u inderdaad het vruchtbaarst bent op de dag van de eisprong, zijn er toch nog meer vruchtbare dagen. Het gaat hierbij wel slechts om 2 tot 3 vruchtbare dagen per menstruatiecyclus. Aangezien dat niet bepaald een grote periode is, lukt het niet altijd om meteen zwanger te worden. Van 80 procent van de stellen met kinderwens is de vrouw pas binnen een jaar zwanger.

Vruchtbare dagen berekenen

Zelf de vruchtbare dagen berekenen, is zeker mogelijk. Houd er echter wel rekening mee dat dit lastig of zelfs vrijwel onmogelijk is, wanneer uw menstruatiecyclus zeer onregelmatig is. Zoals u al eerder op deze website kunt lezen, vindt de ovulatie ongeveer twee weken voor de menstruatie plaats. Indien u uw menstruatiecyclus goed in kaart heeft kunnen brengen, kunt u dus makkelijk zien wanneer dat het geval is.

Ook uw vruchtbare dagen berekenen, is dan niet meer zo lastig. U kunt namelijk tot wel 5 dagen voor de ovulatie vrijen om zwanger te worden. Spermacellen blijven immers zo’n 3 tot 5 dagen in leven. Om de kans op een zwangerschap te vergroten, kunt u in de periode voor de eisprong tot en met de dag van de eisprong zelf het beste om de dag geslachtsgemeenschap hebben. Het is namelijk bekend dat u de 3 dagen rond de eisprong het meest vruchtbaar bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.