Geen eisprong

Uitblijvende eisprong: anovulatie

Anovulatie betekent het uitblijven van de eisprong. Dit kan een beoogd effect zijn, zoals bij vrouwen die de pil gebruiken, een normaal fysiologisch gebeuren, zoals bij zwangerschap en vaak bij borstvoeding, maar ook een ziekte of een ziekteverschijnsel. Er bestaan verschillende oorzaken voor anovulatie die in meer of mindere mate ernstig zijn. Het kan een enkele keer gebeuren of een jarenlang aanhoudend verschijnsel zijn. Het komt nogal eens voor dat er een of enkele eisprongen worden overgeslagen als reactie op stress en vermoeidheid, bijvoorbeeld door reizen.

Geen eisprong: andere oorzaken

Ook bij extreem snelle vermagering of ondergewicht (anorexia nervosa) reageert het lichaam met anovulatie. Vrouwen die aan uithoudingssporten doen, zoals marathonlopen, hebben vaak geen eisprong. Waarschijnlijk is anovulatie in deze gevallen een bescherming van de natuur, zodat er geen zwangerschap kan optreden wanneer de omstandigheden hiervoor ongunstig zijn.

Er treedt ook geen eisprong op bij een aantal ziekten van de eierstokken, zoals eierstokcysten, ziekten of gezwellen van de hypofyse of ten gevolge van een verhoogde bijnierschorshormoonproductie. Het kan zeer langdurig onderzoek vergen om te weten te komen waardoor de anovulatie ontstaan is. Dit wordt gedaan door de gynaecoloog of de endocrinoloog. Behandeling en behandelbaarheid zijn afhankelijk van de oorzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *